La Via Romànica

La Via Romànica, és una ruta transfronterera del romànic pirinenc que recorre transversalment des de Perpinyà, comarca del Rosselló de la Catalunya Nord, fins a Bassella, límit meridional de l’Alt Urgell. Aquest recorregut segueix les valls del riu Tet  i la del Segre i recorre les comarques del Roselló, Conflent, Cerdanya i Alt Urgell.

 

La zona pirinenca que comprèn la Via Romànica constitueix un territori amb caracterísitiques físiques molt semblants i poseeix unes arrel culturals comunes que es remonten a l’inici de l’edat mitjana.

 

Aquesta via, tracta d’un conjunt monumental bastant homogeni i a la vegada ric en matissos, singulars i atractiu.Dins de la nostra subcomarca, la Batllia, hi trobem 12 esglèsies romàniques, algunes de les més representatives són les descrites a continuació.

Éller
Pedra
Baltarga

Santa Maria de Talló

Una de les esglésies Romàniques més rellevant a la Cerdanya és la  de Santa Maria de Talló, que primer va ser un monestir. Al 1993 va ser declarada bé d’interés nacional. També se la coneix com “la catedral de la Cerdanya” a causa de les seves grans dimensions.

Molt a prop de Santa Maria de Talló trobem l’església de Sant Serni de Coborriu, a la població de Coborriu de Bellver. Està documentada a finals del segle X i conserva l’estructura original.

Del segle XII és l’església de Talltendre (Sancti Aciscli de Talltendre). La petita torre campanar és fruit d’una remodelació posterior.

Força més modificada és l’església d’Éller, documentada per primer cop a finals del segle X. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserva una imatge policromada del XII que es va trobar aquí.

L’església de Pedra, coneguda des de l’any 965, que va ser saquejada i incendiada en diverses ocasions. Està situada en un turó entre els pobles de Bor i Pedra. En el mateix recorregeut podem visitar també l’església de Marcel de Bor i la de Santa Cecília de Beders.

Talló
Talló estiu