Us convidem a fer una visita per la historia. La fundació de la vila data de 1225. Fou Nunó Sanç, comte vitalici de Rosselló i Cerdanya, qui atorgà la Carta de Població a Bellver —o Bellid— i li permeté desenvolupar-se com a vila. . L’estructura urbana del Barri Antic està condicionada pel turó sobre el qual s’assenta. De forma rectangular, s’allarga d’est a oest. Seguint els paràmetres clàssics, el castell estava situat a la part de ponent i l’església a la de llevant. Quan el 1277 el rei Jaume II de Mallorca ordenà la construcció de les muralles de Bellver, se’n configurà definitivament el nucli de població.

plànol barri vell

PLAÇA DEL PORTAL

Situada a l’exterior del recinte emmurallat. Davant tenim la pujada de Joan Alay, on hi havia hagut una de les dues entrades a la vila vella de Bellver: el portal de Cerdanya. Tots els habitants de la Batllia tenien deure de “recolleta”. Així, quan hi havia perill repicaven les campanes i tothom corria a arrecerar-se darrere les muralles abans que tanquessin les portes.

Carrer del Mig

CARRER DEL MIG

Abans aquest carrer s’anomenava Jussà, que vol dir “de baix”, perquè era just per aquí on la muralla meridional tancava la vila. També hi anava el camí de ronda, utilitzat pels sentinelles. Amb l’ampliació del poble va passar a ser el carrer del Mig.

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JAUME

Edifici gòtic mencionat ja a finals del segle XIII. Al segle XVIII, és va reformar, i del 1767 al 1769 es va aixecar la torre del campanar. A l’interior, el frontal de l’altar major està dedicat a la Mare de Déu (actualment es troba al Museu Episcopal de Vic), però entrant a la dreta gaudim d’una fidel reproducció. A la dreta de l’altar major hi ha una talla de sant Jaume el Pelegrí. A la capella de l’esquerra hi ha una exposició d’orfebreria. En un lloc privilegiat es veu la talla de la Mare de Déu del Roser, rescatada de la destrucció al 1936. També hi ha exposada la maquinària del rellotge que va tocar les hores al poble durant cent vuitanta anys. Al sostre d’aquesta capella hi ha pintat l’escut dels agustins de Talló i al sostres de la capella de l’esquerra, l’escut del Comú de la Vila. La reixa de la Sagristia és l’original i al frontal hi ha la data en que va ser forjada.

Plaça Major

PLAÇA MAJOR DEL 27 D’ABRIL

Espai recollit, quasi claustrat, elegant de proporcions, que ens fa viatjar als temps medievals. És del segle XIV. Aquesta plaça era el centre comercial i administratiu de Bellver. Si ens fixem en les portes de les cases, totes tenen una petita finestreta que era l’aparador de la botiga que antany havien estat. També hi podem veure l’antiga Duana, l’administració encarregada de cobrar els impostos sobre les mercaderies que es venien al mercat, i l’antiga casa del Comú, avui l’ajuntament del poble.

Patanó

CAL PATANÓ

En aquest carrer hi ha l’anècdota romàntica del poble. L’any 1860 Gustavo Adolfo Bécquer va passar una temporada a cal Patanó, aleshores una fonda. Fou una estada profitosa, ja que en sortí una de les seves llegendes més conegudes, La cruz del diablo, ambientada en l’època medieval i ubicada en indrets reals del terme municipal, com la plaça Major, els carrerons del Barri Antic, la Torre de la Presó i Sant Martí dels Castells.

Presó

LA TORRE DE LA PRESÓ

Nom que li ve de la funció que temps ençà tenia. En realitat és un dels torricons que es troben al llarg de la muralla.